Składniki (porcja na 2 osoby):
4 jajka
1 mały ząbek
czosnku
250 g kurek
2 plastry
wędzonej szynki (np. parmeńskiej)
1 łyżka
posiekanego czosnku niedźwiedziego (jeśli nie mamy, możemy zastąpić go
szczypiorkiem)
sól, pieprz
odrobina masła
Sposób
przygotowania:
- Okrągłe naczynie ceramiczne, szklane lub patelnię z metalową rączką wysmarować masłem
- Kurki dokładnie opłukać i obsmażyć na maśle z posiekanym ząbkiem czosnku.
- Jajka ubić w misce trzepaczką, dodać małe kawałeczki szynki i podsmażone kurki, dodać sól i pieprz.
- Masę jajeczną przelać do naczynia, w którym będzie zapiekana.
- Frittatę można najpierw podsmażyć na piecu, a dopiero potem wstawić do piekarnika, ja wstawiłam od razu do pieca nagrzanego do 180 ° C na ok. 20 min. Frittatta jest gotowa, kiedy jajka się podniosą, a przy lekkim naciśnięciu palcem czuć, że są ścięte.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz