Składniki (6 porcji):
5 kolb kukurydzy
1 łyżka masła
1 marchewka
ok. 1 l rosołu drobiowego
kawałki kurczaka z rosołu (albo świeżego)
dodatkowa 1 łyżka masła
mieszanka pestek (słonecznik, dynia, sezam) uprażonych lekko na suchej patelni
Sposób przygotowania:
- Kukurydzę obrać i skroić z niej ziarna, marchewkę obrać i pokroic w krążki
- Roztopić masło w rondlu, wrzucić warzywa i dusić na maśle ok. 10-15 min. w przykrytym rondelku na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy warzywa są prawie miękkie, dodać 1 szklankę rosołu i jeszcze chwilę pogotować, aż warzywa zmiękną zupełnie.
- Zmiksować warzywa blenderem na krem. Jeśli łuski ziaren kukurydzy są jeszcze wyczuwalne, przetrzeć warzywa przez niezbyt drobne sitko.
- Do przetartych warzyw dolać taką ilość pozostałego rosołu, żeby zupa miała właściwą, kremową konsystencję. Doprawić solą, odrobiną cukru i pieprzu.
- Kawałki kurczaka pokroić na cienkie paseczki, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem i zrumienić na maśle
- Krem kukurydziany podać z kawałkami kurczaka w roli "wkładki" posypany mieszanką pestek i ozdobiony gałązką tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz