Składniki (2 porcje):
2 filety z kaczki równej wielkości
1 pomarańcza
1 szklanka białego wytrawnego wina
1/2 szklanki soku jabłkowego
3-4 gałązki trawy żubrowej (można ją kupić przez internet w firmach z okolicy Białowieży), jesli nie mamy trawy żubrowej, można zamiast niej użyc rozmarynu
1 ząbek czosnku
pieprz mielony
2 jabłka
2 łyżki masła
sól
Sposób przygotowania:
- Filety opłukać, osuszyć, odciąć nadwyżki tłuszczu, pozostały tłuszcz ponacinać "w kratkę", a następnie natrzeć skórką otartą z pomarańczy i mielonym piperzem.
- Filety zalać połową wina, sokiem z pomarańczy, dodać posiekany ząbek czosnku i trawę żubrową lub rozmaryn, marynować kilka godzin, nawet przez noc.
- Przed samym smażeniem posolić mięso, ułożyć je skórą do dołu na zimnej patelni (bez tłuszczu) i powoli podgrzewać, aby tłuszcz ze skóry się wytopił. Kiedy zaczyna mocno skwierczeć, a skóra jest cienka i złota, odwrócić na drugą stronę i smażyć kilka minut do zrumienienia (w środku kaczka musi pozostać różowa).
- Mięso odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min., żeby "odpoczęło". W tym czasie wylać tłuszcz i na tej samej patelni na łyżce masła usmażyć jabłka pokrojone w ósemki z dodatkiem kawałków trawy żubrowej lub rozmarynu z marynaty.
- Sos. Do szerokiego rondelka wlać przecedzoną marynatę, dodać resztę wina, sok jabłkowy i soki jakie puści mięso podczas "odpoczynku". Gotować intensywnie przez kilka minut, żeby sos się zredukował do ok. 1/3 objętości, dodać 1 łyżkę zimnego masła i zamieszać, żeby powstała gęsta emulsja.
Filety ładnie wyglądają, jesli je podać przekrojone. Tym razem podałam je ze śliwkowym risotto, które ugotowałam dokładnie tak samo, jak risotto z kurkami http://bazyliaczywanilia.blogspot.com/2013/07/risotto-z-kurkami-i-rozmarynem.html tyle, że zamiast kurek dodałam ok. 10-12 suszonych śliwek pokrojonych na małe kawałki. Jako kolejny dodatek wykorzystałam chutnej żurawinowo-pigwowy, o którym innym razem. Smacznego!
Przepis na kaczkę inspirowany programem Karola Okrasy w Kuchnia Plus.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz