Składniki (4 porcje):
4 uda z królika
3/4 szklanki białego wina
kilka gałązek szałwii
1 gałązka rozmarynu
3 ząbki czosnku
1 średniej wielkości cukinia
1 duża czerwona papryka
2 czerwone cebule
1/2 puszki krojonych pomidorów
sól, pieprz, ostra papryka
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Uda królicze natrzeć solą, pieprzem i ostrą papryką, zalać białym winem, do którego dodać listki szałwii i igiełki rozmarynu oraz pokrojone ząbki czosnku. Marynować, jesli to możliwe, ok. 4 godzin lub dłużej.
- Uda wyjąć z marynaty, osuszyć i obsmażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, podlać marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Piec pod przykryciem ok. 30 minut.
- Paprykę, cebulę i cukinię pokroić na grube kawałki, lekko posolić, po 30 minutach pieczenia mięsa dodać do niego pokrojone warzywa razem z pomidorami z puszki. Piec kolejne 30 minut bez przykrycia.
- Wszystko razem piec tak długo, aż mięso będzie miękkie, czyli conajmniej kolejne 30 minut.
- Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić, czy mięso jest zupełnie miękkie, gdyby nie było, potrzymać w piecu jeszcze chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz