Składniki (30-35 szt):
250 ml śmietany 12% lub 18%
3 tabliczki gorzkiej czekolady min. 65% kakao (270-300g)
50g masła
kilka kropel olejku rumowego
30-35 szt blanszowanych migdałów
kakao, cukier puder
Sposób przygotowania:
- Śmietanę podgrzać (nie gotować), ciepłą przelać do miski.
- Do śmietany wrzucić czekoladę połamaną na kawałki, mieszać drewnianą łopatką, aż powstanie gęsta masa.
- Dodać miękkie masło i mieszać jeszcze chwilę, aby się rozpuściło, a masa czekoladowa była aksamitna, dolać kilka kropel olejku migdałowego.
- Naczynie przykryć i wstawić do lodówki, mocno schłodzić.
- Do płytkiej miski wsypać kakao.
- Kiedy masa wyraźnie zgęstnieje, wyjąć z lodówki i przy pomocy łyżeczki nabierać równe porcje, w środku każdej porcji umieścić jeden migdał i formować równej wielkości kule.
- Każdą kulkę obtoczyć w kakaowym proszku lub cukrze pudrze.
Do przechowywania trufli wykorzystałam papierowe papilotki, takie, jak do muffinek, tylko mniejsze.
Trufle można przechowywać w lodówce w zamkniętym pudełku nawet przez tydzień (jesli ktoś, oczywiscie, ma tyle silnej woli, żeby ich nie zlikwidować przed upływem tego czasu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz