W Tajlandii nawet do takiej sałatki podaje się ryż, ale myślę, że w warunkach polskich jest on całkowicie zbędny.
Papaja do sałatki powinna być niedojrzała, udało mi sie taką kupić w Auchan, widziałam też w Makro, ale w przypadku trudności z nabyciem papai, można ją zastąpić twardym i niedojrzałym mango.
W sosie do sałatki występują suszone krewetki - raczej nie do kupienia w supermarketach, ale można je dostać w sklepie internetowym www.masala.com.pl http://www.masala.com.pl/p5289,krewetki-suszone-100g.html . Nawiasem mówiąc, ten sklep oferuje ponad 100 produktów kuchni tajskiej, jeśli jednak nie mamy czasu na zamawianie tego składnika przez internet, przyrządzamy sałatkę bez niego.
Składniki (3 - 4 porcje):
ok. 350 g papai bez pestek i skóry (lub tyle samo mango, jesli nie mamy papai)
9 dużych, obranych krewetek lub więcej, jeśli są małe
1 szklanka pokrojonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
8 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
garstka liści mięty
garstka liści kolendry
2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
dressing:
1 ząbek czosnku
2 szalotki
1 strączek czerwonego chilli
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka suszonych krewetek (dowolnie)
Sposób przygotowania:
- Jeśli używamy surowych krewetek, należy je najpierw obgotować przez 3 minuty w gotującej posolonej wodzie lub krótko obsmażyć na oleju z czosnkiem, odstawić do ostygnięcia.
- Papaję pokroić na bardzo cienkie paski (można przepuścić przez tarkę robota kuchennego), fasolkę zblanszować w osolonej wodzie (ok. 3-5 min).
- Do miski wrzucić pokrojoną papaję, krewetki, przestudzoną fasolkę, liście mięty i kolendry, pomidorki koktajlowe i orzeszki.
- Przygotować dressing. W moździerzu utrzeć posiekane: czosnek, szalotki i chilli. Dodać sos rybny i sok z limonki, zamieszać.
- Sałatkę polać dressingiem, wymieszać i odstawic na chwilę, aby smaki sie przegryzły.
- Przed podaniem posypać roztartymi suszonymi krewetkami (jeśli używamy) i ozdobić listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz