Składniki (ok. 55 szt):
ciasto:
300g mąki
100g cukru
200g masła
2 opakowania cukru waniliowego
nadzienie:
35 g suszonych żurawin
125 g miękkiego masła
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka nalewki wiśniowej lub innej (użyłam aroniowej)
dekoracja:
150 g mlecznej czekolady
35 g suszonych żurawin
Sposób przygotowania:
- Z miękkiego masła i pozostałych składników zagnieść ciasto, wstawić owinięte folią do lodówki na co najmniej 30 min.
- Przygotować nadzienie: połączyć miękkie masło z cukrem pudrem, nalewką i posiekanymi żurawinami.
- Schłodzone ciasto wałkować partiami i wycinać z niego krążki ośrednicy 4-5 cm i grubości 2-3 mm. Ciasteczka układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia i partiami wstawiać do pieca nagrzanego do 180° na ok. 10-12 minut (powinny się zrumienić na złoto).
- Kiedy ciasteczka przestygną składać parami sklejając je przy pomocy maślanego nadzienia.
- Czekoladę rozkruszyć do naczynia, które będzie można podgrzać na parze. W ten sposób stopić czekoladę, aż będzie jedwabista.
- Złożone ciasteczka polać płynną czekoladą i posypać posiekanymi żurawinami. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz