Składniki (8 porcji):
2 jajka i dodatkowo 4 żółtka
70g cukru
miąższ z 4-5 owoców marakui
300 ml śmietany kremówki
400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
50 g brązowego cukru
Sposób przygotowania:
- W dużej misce rozetrzeć jajka, żółtka i cukier, następnie dodać miąższ z marakui i rozcierać jeszcze chwilę.
- W dużym garnku połączyć śmietanę i mleko kokosowe i powoli zagotować mieszając. Gdy się zagotuje, zdjąć z ognia.
- Po chwili można zacząć dolewać śmietanę do jajek, wlewać cienkim strumieniem jednocześnie delikatnie ubijając masę, która powstaje z połączenia jajek i śmietany.
- Masę rozlać do foremek, ustawić je na blasze, a blachę wypełnić wodą do połowy wysokości foremek.
- Blachę z foremkami wstawić do pieca nagrzanego do 180° C na ok. 25-35 min (czas zależy od wysokości foremek, przed wyjęciem trzeba sprawdzić delikatnie palcem, czy masa się ścięła).
- Kiedy krem wystygnie, posypać każdą porcję brązowym cukrem i skarmelizować go przy pomocy palnika.
Inspirację zaczerpnęłam z książeczki "Nowa kuchnia włoska - Desery"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz