Składniki (ok. 6 - 7 porcji):
- ok. 0,5 l rosołu wg. przepisu na zupę krewetkową (jeśli kupiliśmy krewetki bez pancerzyków, rosół może być tylko na skrzydełkach z kurczaka). Ostatecznie, zamiast rosołu można też użyć wody w takiej samej ilości
- 200g gotowanych, obranych krewetek, a jeszcze lepiej 35 g suszonych krewetek, które można kupić m.in. tutaj
- ok. 450 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 cebula pokrojona w ósemki
- 2 cm świeżego, obranego imbiru w kawałkach
- 1 czerwone chilli pozbawione pestek i pokrojone na kawałki
- 1 łodyżka trawy cytrynowej (tylko biała część) pokrojonej na kawałki
- 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- kilka gałązek bazylii (w braku tajskiej bazylii użyłam taką, jaką dostałam)
- pieprz mielony
do dekoracji:
- kilka listków bazylii
- po 2 obrane krewetki na porcję
Sposób przygotowania:
- Jeśli używamy suszonych krewetek, należy najpierw zalać je letnią wodą w ilości 3/4 szklanki i moczyć przez 15 minut, jeśli świeżych - usunąć jelita, opłukać i osuszyć.
- W naczyniu zmiksować na jednolitą masę następujące składniki: cebulę, imbir, chilli, trawę cytrynową i suszone krewetki razem z wodą, w której się moczyły lub świeże krewetki (w przypadku świeżych , dodać odrobinę wody).
- Do garnka wlać rosół (lub wodę), dodać mleko kokosowe, podgrzewać mieszając, żeby uzyskać jednolitą konsystencję.
- Kiedy rosół z mlekiem kokosowym prawie się gotuje, dodać mieszankę przypraw, następnie sos rybny i cukier. Mieszając ponownie doprowadzić do zagotowania.
- Dodać pokrojoną dynię i gałązki bazylii (zostawiając kilka listków do dekoracji). Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, aż dynia będzie miękka. Na koniec spróbować i, jeśli trzeba, dodać więcej sosu rybnego i trochę mielonego pieprzu. Wygotowane gałązki bazylii można wyłowić.
- Podać zupę udekorowaną kilkoma krewetkami i listkami bazylii.
Inspirację dla tego przepisu znalazłam w książce "Easy Thai cookbook"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz