Składniki (3 porcje):
Makaron pappardelle lub tagliatelle
200 ml śmietanki 12%
1 ząbek czosnku
2 łyżki pesto bazyliowego
5-6 serc karczochów z puszki
5-6 kawałków suszonych pomidorów
sól, pieprz mielony
100 ml białego wytrawnego wina
płatki sera parmezan do posypania
1 łyżka orzeszków pinii uprażonych na złoty kolor na suchej patelni
Sposób przygotowania:
- Wstawić makaron i gotować wg. instrukcji na opakowaniu.
- W czasie, gdy makaron sie gotuje, przygotować sos. Śmietankę wlać do rondelka, dodać ząbek czosnku pokrojony na plasterki i zagotować.
- Dodać pesto i gotować kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Karczochy pokroić na ćwiartki, pomidory na paseczki, dodać je do sosu. Zagotować, zdjąć z pieca.
- Po dodaniu warzyw sos będzie dość gęsty, dodajemy kilka łyżek białego wina tak, aby miał właściwą konsystencję i doprawiamy solą i pieprzem.
- Porcje makaronu polać sosem i posypać płatkami sera oraz orzeszkami pinii. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz