Składniki (6-7 porcji):
2 łyżki masła
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
8-10 łodyg selera naciowego pokrojonego na małe kawałki
1 mały ziemniak obrany i pokrojony na kawałki
2 średniej wielkości gruszki obrane i pokrojone na kawałki
1,5 l rosołu
gałka muszkatałowa
sól
100-120 ml ubitej kremówki
kawałek sera pleśniowego
garstka orzechów laskowych
1 gruszka na chipsy
Sposób przygotowania:
- Gruszkę na chipsy pokroić na cienkie plastry, ułożyć na ażurowej kratce i wysuszyć w piekarniku w temperaturze 100-120 ° C z włączonym obiegiem (trwa to ok. 1-1,5h)
- W garnku roztopić masło, wrzucić cebulę i czosnek i zeszklić.
- Dodać seler, ziemniak i gruszkę, zamieszać, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 min. pilnując, aby warzywa nie przywarły do garnka, od czasu do czasu zamieszać.
- Dolać 1 l rosołu i gotować kolejne 10 minut, aż składniki będą zupełnie miękkie.
- Zupę zblendować na krem, doprawić solą i gałką muszkatałową, dolać tyle rosołu, żeby zupa miała właściwą gęstość.
- Zdjąć z piecz, dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać.
- Podać z pokruszonym serem pleśniowym, posiekanymi orzechami i chipsami z gruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz