Składniki (3 - 4 porcje):
1 łyżka oleju
2 łyżki czerwonej pasty curry według przepisu tu lub 1 opakowanie gotowej pasty ze sklepu
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka pulpy tamaryndowej (dostępna na stoiskach z żywnością azjatycką w supermarketach)
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka suszonych krewetek roztartych w moździerzu (jeśli nie mamy, możemy pominąć)
3/4 szklanki świeżego ananasa pokrojonego w grubą kostkę
10-12 szt dużych obranych krewetek
garść pomidorków koktajlowych
odrobina bulionu drobiowego lub wody gdyby sos wyszedł zbyt gęsty
do podania:
świeża kolendra lub tajska bazylia
1 czerwone chilli pokrojone w cienkie krążki
ćwiartki limonki
Sposób przygotowania:
- W woku podgrzej olej, dodaj pastę curry i podgrzewaj mieszając, aż zacznie intensywnie pachnieć (ok. 2 min).
- Dodaj mleko kokosowe, podgrzej mieszając do rozpuszczenia wszystkich grudek i do zagotowania.
- Dodaj pulpę tamaryndową, sos rybny, suszone krewetki i połowę chili. Wymieszaj.
- Dodaj ananasa, krewetki i pomidorki koktajlowe. Gotuj wszystko razem na niewielkim ogniu przez 5 minut. Gdyby sos był zbyt gęsty rozprowadź go odrobiną bulionu lub wody.
- Podaj curry z listkami świeżej kolendry lub tajskiej bazylii, pozostałym chilli, kawałkiem limonki i, oczywiście, z ryżem. Ja dodałam dodatkowo połówkę zblanszowanego pak choya na każdą porcję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz