Składniki (2 porcje):
10 ładnych, grubych białych szparagów
sól
3 łyżki bardzo drobno posiekanych pistacji
3 łyżki drobno utartego sera parmezan lub podobnego
1 łyżka bułki tartej
1 roztrzepane jajko
olej do smażenia
do dekoracji:
kilka listków mięty
kilka grubo posiekanych pistacji
odrobina utartego parmezanu
cienkie plasterki cytryny
Sposób przygotowania:
- Szparagi dokładnie obrać i ugotować al dente (ja gotuję w garnku do szparagów wkładając je na gotującą posoloną wodę przykrywajacą je do połowy wysokości, czas gotowania, to 10 min.). Ugotowane szparagi odsączyć i osuszyć.
- Przygotować panierkę: wymieszać posiekane pistacje, utarty ser i bułkę tartą.
- Szparagi po kolei maczać w jajku i panierować w przygotowanej mieszance.
- Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć panierowane szparagi na niezbyt ostrym ogniu uważając, żeby ser będący składnikiem panierki nie przypalił się. Co jakis czas obracać szparagi, najlepiej nadaje się do tego szeroka, płaska łopatka z drewna lub tworzywa.
- Przed podaniem szparagi posypać kawałkami pistacji i sera, udekorować listkami mięty i plasterkami cytryny.
- Zajadać sie, bo są pyszne :-) !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz