Szparagi nie są typowo tajskim warzywem, ale w ostatnich latach ich uprawa (odmiany zielonej) bardzo się rozpowszechniła, a przy okazji okazało sie, że warunki klimatyczne w północnej części kraju pozwalają na zbiory szparagów przez cały okrągły rok (!!!). I to ma być sprawiedliwe? U nas sezon szparagowy trwa niewiele więcej niż miesiąc, a tam 12 miesięcy ?
Dzisiaj na obiad polskie zielone szparagi, ale przyrządzone w stylu tajskim z typowymi dla kuchni tajskiej dodatkami: sosem ostrygowym, sosem rybnym, chilli i sezamem. Pycha!
Składniki (2 porcje):
mięso
6 polędwiczek z kurczaka
2 łyżki sosu Teryiaki
2 łyżki sosu sojowego
warzywa:
1 pęczek obranych zielonych szparagów
sól
plasterki cytryny
sos:
2 łyżki oleju arachidowego
1 ząbek czosnku pokrojony na plasterki
1 czerwone chilli pokrojone w paseczki
1 łyżka ziaren sezamu
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki zamarynować w mieszance sosów, odstawić na godzinę.
- Obrane szparagi włożyć do gotującej, posolonej wody na 5 minut, odcedzić.
- Przygotować sos. W rondelku rozgrzać olej, dodać czosnek, sezam i chilli i delikatnie zrumienić. Dodać sos rybny i ostrygowy, zamieszać, odstawić w ciepłe miejsce.
- Na połowie patelni grillowej, na niewielkiej ilości oleju obsmażać polędwiczki osuszone z marynaty, na drugiej połowie patelni układać partiami szparagi i także obsmażać.
- Mięso przełożyć na talerze razem ze szparagami i polać sosem, udekorować plasterkami cytryny. Doskonałym dodatkiem będzie ryż jaśminowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz