Składniki (2 porcje):
1 duży filet z kaczki
gałązka rozmarynu
pieprz mielony
2 łyżki koniaku
2 łyżki soku z cytryny
4 młode buraczki
3 łodygi rabarbaru
2 łyżki cukru pudru
2 duże garście mieszanych sałat
1/3 szklanki orzechów włoskich
dressing:
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta soli,
szczypta cukru
odrobina wody
Poszczególne składniki tej sałatki można przygotować wcześniej, schłodzić, a przed samym podaniem tylko połączyć.
Sposób przygotowania:
- Skórę na piersi kaczej ponacinać w ukośną kratkę, natrzeć pieprzem i posiekanym rozmarynem i zamarynować w koniaku i soku z cytryny, odstawić na kilka godzin.
- Umyte i osuszone buraczki bez obierania upiec w piekarniku w temperaturze ok. 180° C (30-40 minut powinno wystarczyć). Po ostygnięciu buraczki należy obrać.
- Rabarbar pokroić na kawałki o długości ok. 3 cm, ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą i posypać cukrem pudrem. Zapiec na funkcji grill, aby cukier się skarmelizował (ok. 10 min w temp. 180 ° C).
- Pierś z kaczki wyjąć z marynaty, posolić i ułożyć na suchej patelni skórą do dołu. Powoli rozgrzewać patelnię aż tłuszcz, który się wytopi zacznie skwierczeć, obrócić filet na drugą stronę i smażyć 3-5 minut, zgasić piec i pozostawić mięso na gorącej patelni przez ok. 10 min (mięso w środku powinno pozostać różowe, ale nie ociekające krwią). Po wystygnięciu mięso dobrze schłodzić w lodówce.
- Na talerzach ułożyć opłukane listki różnych sałat, dodać buraczki pokrojone na ćwiartki, kawałki rabarbaru oraz cienkie plastry kaczki. Posypać orzechami.
- Połączyć składniki dressingu i wymieszać na gładką emulsję.
- Sałatkę podałam z dressingiem i posypałam utartym orzechem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz