Składniki (2 porcje):
8 ładnych białych szparagów
1/2 szklanki utartego sera cheddar
4 plastry szynki parmeńskiej lub innej wędzonej
sos:
2 żółtka
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka zimnego masła
1 łyżeczka drobno posiekanych listków szałwii
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Szparagi dokładnie obrać i ugotować al dente w posolonej wodzie (najlepiej w garnku do szparagów).
- Plastry szynki posypać utartym serem (zostawiając trochę do posypania na wierzchu), na każdym plastrze ułożyć po 2 szparagi i zwinąć w rulon.
- Porcje szparagów owiniętych w szynkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, z wierzchu posypać resztą sera i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C (piec tak długo, aż szynka lekko się zrumieni a ser roztopi).
- Żółtka roztrzepać w miseczce i postawić na garnku z gotującą wodą (na bardzo małym ogniu). Mieszać cały czas aż zaczną delikatnie gęstnieć, wtedy dodać sok z cytryny. Nadal mieszać, aż sos ponownie zgęstnieje, na koniec miskę z sosem zdjąć z garnka, dodać szałwię i masło, zamieszać, aby masło sie rozpuściło, a sos nabrał aksamitnej konsystencji, doprawić solą i pieprzem do smaku,
- Szparagi w szynce podawać polane sosem, dodatkowo udekorowałam je listkami kwitnącej szałwii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz