Składniki (3 porcje):
4 buraczki średniej wielkości
2 łodygi rabarbaru
5-6 gałązek tymianku
sok z 1/2 cytryny
0,7 l niezbyt gęstego jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
do dekoracji:
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
gałązka tymianku
odrobina kiełków lub listków buraczka
1 łyżeczka liofilizowanych buraczków (dowolnie, można kupić w sklepach ze zdrową żywnością)
1 łyżeczka liofilizowanych malin (dowolnie, można kupić w sklepach ze zdrową żywnoscią)
Sposób przygotowania:
- Buraczki obierz, pokrój na ósemki, rabarbar pokrój na małe kawałki.
- W ronmdelku zagotuj szklankę wody z sokiem z cytryny, wrzuć buraczki i gotuj przez ok. 30 minut, krótko przed końcem gotowania dodaj rabarbar. Zdejmij z ognia, kiedy buraczki i rabarbar są zupełnie miękkie.
- Do garnka dodaj obrany tymianek i wszystko razem zblenduj bardzo dokładnie na pure.
- Kiedy pure przestygnie, dolej taką ilość jogurtu naturalnego, jaka jest potrzebna, aby chłodnik nie był ani zbyt gęsty, ani zbyt rzadki (trudno określić dokładnie, gdyż zależy to od gęstości jogurtu).
- Chłodnik dopraw do smaku solą i pieprzem i wstaw do lodówki, aby dobrze się schłodził.
- Do podania wykorzystałam gęsty jogurt naturalny i mini listki buraka z własnej uprawy, całość posypałam proszkiem z liofilizowanego buraka i malin, które zmieliłam w młynku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz