Składniki (2 porcje):
ryba:
- 2 kawałki dorsza (350 g)
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- 2 łyżki obranych pistacji (40 g)
- 2 łyżeczki margaryny Optima Cardio (12 g)
- 1 łyżeczka razowej bułki tartej (7 g)
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
warzywa:
- 2 marchewki (200 g)
- 2 małe buraczki (180 g)
- 1/2 cukinii (200 g)
- garść fasolki szparagowej (100 g)
- 2 łyżeczki oleju (10 g)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu (10 g)
- 1 szklanka świeżego bobu (150 g) lub 100 g mrożonego
- 5-6 gałązek tymianku lub rozmarynu
Sposób przygotowania:
- Rybę natrzyj pieprzem i połową tymianku.
- Pistacje posiekaj i połącz z margaryną Optima Cardio, bułką tartą, musztardą, skórką i sokiem z cytryny oraz resztą tymianku.
- Wszystko razem wymieszaj na pastę, którą następnie rozsmaruj na porcjach ryby.
- Marchewkę i buraczki obierz i pokrój na kawałki. Cukinię pokrój w grube paski. Z fasolki odetnij końce.
- W garnku zagotuj wodę. Marchew i bób blanszuj przez 2 minuty, wyjmij. Do tej samej wody wrzuć fasolkę i blanszuj ją przez 3 minuty, wyjmij. Na koniec wrzuć buraczki i blanszuj przez 7 minut.
- Połącz połowę oleju, ocet i miód. Wymieszaj, by powstała emulsja.
- Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i wysmaruj go resztą oleju.
- Na jednej połowie blaszki rozłóż zblanszowane warzywa. Posyp je ziołami i skrop emulsją na bazie oleju, na drugiej połowie blaszki ułóż porcje ryby.
- Blaszkę wstaw na górną półkę piekarnika nagrzanego do 110°C z włączoną funkcją grill i zapiekaj przez ok. 30 minut.
- Na talerzach rozłóż warzywa, a na nich porcje ryby. Podaj z kawałkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz