sobota, 15 listopada 2014

Sycylijski miecznik z maślano - cytrynowym sosem salmoriglio oraz grillowaną cykorią


Miecznik i tuńczyk, to najbardziej popularne na Sycylii gatunki ryb. Pisałam o tym w jednym z poprzednich postów. Sycylijski sposób na te ryby jest niezwykle prosty: świeża ryba, krótko grillowana lub smażona, a do tego oliwa z cytryną, czosnkiem i pietruszką. Żadnego marynowania, żadnych wyszukanych sosów i dodatków. Taki sos nazywa się salmoriglio. W mojej wersji dodałam do niego odrobinę masła i podałam na ciepło, aby czosnek nie był surowy.
Mój miecznik pochodził z Makro i nie wiem, jak się tam dostał, czy z Cieśniny Mesyńskiej, czy z innego zakątka świata, nie wiem też, czy był amoroso (to dobrze wpływa na smak i delikatność mięsa), ale i tak był bardzo pyszny i delikatny, jego smak przypominał nieco cielęcinę i nie da się ukryć, że sos salmoriglio miał szalony wpływ na calokształt, to dobry patent do każdej ryby.

Skłądniki (2 porcje):
ryba:
2 steki z miecznika grubości ok. 2 cm (po ok. 150g każdy)
cytrynowa sól morska (jeśli nie mamy, możemy użyć czystej soli morskiej albo zmieszanej z otartą i podsuszoną skórką z cytryny)
olej do posmarowania steków

sos:
4 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
sok z 1 cytryny
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
szczypta soli

cykoria:
4 cykorie białe lub czerwone
4 łyżki soli
1 płaska łyżeczka cukru
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

cykoria:
  1. Do miseczki wsyp sól, z cykorii zetnij końcówki (od strony głąba) i umieść cykorię w miseczce tak aby odcięte końcówki były zanurzone w soli, odstaw na minimum 2 godziny (można to zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc). Ta metoda pozwoli cykorii pozbyć się goryczki.
  2. Na patelni grillowej rozgrzej odrobinę oleju, na gorący połóż  połówki cykorii, oprósz lekko cukrem i karmelizuj na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony (nie smaż zbyt długo, cykoria powinna pozostać chrupiąca). Odstaw w ciepłe miejsce, żeby nie wystygły.
sos:
  1. W rondelku rozgrzej masło z oliwą (masło nie powinno się w żadnym wypadku zrumienić), dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, zeszklij go, dodaj sok z cytryny. 
  2. Zdejmij z ognia, posól do smaku, a przed samym polaniem ryby dodaj pietruszkę.
miecznik:
  1. Opłukane i osuszone steki posól, posmaruj olejem i ułóż na gorącym grillu lub patelni grillowej, smaż 2-3 minuty z każdej strony na dość ostrym ogniu (czas zależy od grubości steków), odsuń na bok na 5-7 minut, aby doszły. Uważaj, żeby nie przesmażyć ryby, w środku powinna pozostać różowa i soczysta.
  2. Gotowe steki podaj polane masłem cytrynowo - czosnkowym oraz z usmażoną cykorią. Prawda, że proste?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz