1 duży filet z kaczki
1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków
3 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki oleju (użyłam arachidowego)
makaron Mie (lub inny azjatycki pszenny)
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 duża marchew obrana i pokrojona w paseczki
2 garście opłukanych młodych liści szpinaku
2-3 gałązki azjatyckiej bazylii (lub zwykłej, jeśli nie mamy)
ok. 180g młodego groszku lub fasolki szparagowej
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
sok z 1/2 limonki
Sposób przygotowania:
- Do miski wlej sos sojowy, dodaj przyprawę 5 smaków, do takiej marynaty włóż filet z kaczki i odstaw pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Po upływie odpowiedniego czasu wyjmij mięso z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i połóż na zimnej patelni skórą do dołu. Podgrzewaj powoli, aż wytopiony tłuszcz zacznie skwierczeć, obróć na drugą stronę, smaż jeszcze 3-4 minuty i odstaw na patelni na bok, aby mięso "odpoczęło" (w środku powinno pozostać różowe, ale nie ociekające krwią).
- W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i ugotuj makaron wg. przepisu znajdującego się na opakowaniu.
- W rondelku zagotuj wodę, wrzuć groszek i gotuj ok. 3 minut (lub 5-6, jeśli dodajemy fasolkę), przecedź.
- W woku podgrzej olej, dodaj pastę curry i smaż chwilę mieszając, aż pasta puści intensywny zapach, dodaj paski marchwi i smaż ok. 3 minut mieszając. Dodaj szpinak i bazylię, smaż kolejne 3 minuty mieszając.
- Do woka dodaj groszek i przecedzony makaron, wymieszaj i podgrzej.
- Na koniec dodaj sos sojowy i rybny, sok z limonki oraz cienkie plastry mięsa z kaczki. Wszystko dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz