"Cookies are made of butter and love" - to norweskie przysłowie oddaje całą prawdę o tym, co jest najważniejszym składnikiem słodkich wypieków. Bo czyż mąka, jajka, cukier, owoce, czy inne produkty nie są tylko dodatkiem do masła okraszonego pasją? Zgadzając się w pełni z tą norweską mądrością ludową zapraszam na tartę cytrynowo-migdałową, w której masło gra pierwsze skrzypce zarówno w kruchym cieście, jak i cytrynowo-migdałowym kremie. To idealny przepis na teraz, kiedy wybór świeżych owoców nadających się do ciasta jest bardzo ograniczony, a do następnych jeszcze szmat czasu...
Składniki:
Składniki:
ciasto:
175g mąki
pszennej
100g masła
(użyłam masła Kerrygold)
25g cukru
1 żółtko
2-3 łyżki zimnej
wody
1 łyżeczka masła
do wysmarowania formy
odrobina mąki do
wysypania formy
nadzienie:
4 jajka
200g cukru
Sok oraz skórka otarta
z 3 cytryn
100g migdałów
zblanszowanych, obranych i zmielonych na mąkę (można kupić gotową „mąkę
migdałową”, najlepiej, żeby była zrobiona z migdałów bez skórek)
100ml śmietany
kremówki
70g stopionego masła
(użyłam masła Kerrygold)
1 opakowanie
płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, wymieszaj, dodaj cukier oraz żółtko i zagniataj. Kiedy ciasto będzie wyglądało jak zacierka dodaj trochę zimnej wody i szybko zagnieć jednolite ciasto. Owiń je folią i schowaj do lodówki na minimum godzinę.
- Formę do tarty wysmaruj masłem i wysyp odrobiną mąki, aby ciasto nie przywarło.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 190 °C.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na koło o średnicy o około 4 cm większej niż forma do tarty, a następnie wyłóż ciastem formę dokładnie dociskając je do jej ścianek. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Z papieru do pieczenia wytnij koło o średnicy nieco mniejszej, niż średnica formy, połóż papier na cieście i wysyp na niego nasiona fasoli lub grochu, aby zapobiec wyrastaniu spodu tarty.
- Wstaw formę z ciastem do piekarnika, piecz 10 minut, wyjmij z pieca i zdejmij papier oraz ziarna fasoli lub grochu. Wstaw ciasto ponownie do pieca na kolejne 5 minut.
- W czasie, gdy spód tarty się piecze, przygotuj nadzienie. W robocie kuchennym na wysokich obrotach ubij jajka z cukrem na gęstą masę.
- Zmniejsz obroty miksera i dodaj do masy jajecznej sok i skórkę z cytryny oraz mąkę migdałową, a następnie śmietanę i masło. Przestań miksować, gdy tylko składniki się połączą.
- Płynne nadzienie wlej do formy z ciastem i wstaw z powrotem do piekarnika na około 25-30 minut lub do czasu, kiedy wierzch tarty zrobi się złotawy.
- Płatki migdałowe upraż na złoto na suchej patelni, posyp nimi upieczoną i schłodzoną tartę i udekoruj ją plasterkami cytryny. Całość można lekko oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz