Składniki (4 porcje):
16-20 skrzydełek z kurczaka
sól
marynata:
3 łyżki sosu sojowego
1 rozgnieciony ząbek czosnku
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka pikantnej pasty harissa z ostrych papryczek chilli
2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka opłucz, osusz i poodcinaj części pozbawione mięsa.
- Natrzyj lekko solą (niezbyt mocno, gdyż sos sojowy również jest słony).
- Połącz wszystkie składniki marynaty i zanurz w niej skrzydełka na minimum godzinę, a najlepiej na noc.
- Piekarnik nagrzej do 180°C. Skrzydełka wyjmij z marynaty i ułóż na blaszce do pieczenia, marynaty nie wylewaj.
- Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40-50 minut. W trakcie pieczenia, co kilka minut smaruj skrzydełka pozostałą marynatą przy pomocy pędzelka (jeżeli skrzydełka zbyt szybko się rumienią, należy wyłączyć górną grzałkę).
- Gotowe skrzydełka powinny być miękkie, mięso powinno łatwo odchodzić od kości, a skórka powinna być rumiana i błyszcząca od skarmelizowanego miodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz