Składniki (na tortownicę 23 cm):
150 ml oliwy
150 ml oleju z pestek winogron
4 jajka
330 g brązowego cukru
3 marchewki średniej wielkości obrane i utarte
180g mieszanych orzechów drobno posiekanych (użyłam pistacji, orzechów włoskich i migdałów)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
3-4 łyżki dżemu morelowego
3/4 filiżanki posiekanych pistacji do posypania
krem:
150 g miękkiego masła
150 g serka homogenizowanego
150 g drobnego cukru
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj ze sobą oliwę i olej.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (wytnij krążek na dno i szeroki pas na boki tortownicy).
- Jajka ubij z cukrem na szybkich obrotach miksera, aż zrobią się gęste, puszyste i blade.
- Zmniejsz obroty i cienkim strumieniem dolewaj do jajek połączone oleje. Ubijaj jeszcze chwilę, aż masa będzie przypominała emulsję. Wyłącz mikser.
- Do miski z masą jajeczną dodaj marchew, orzechy, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz przyprawy. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie.
- Przełóż ciasto do tortownicy, wyrównaj wierzch, wstaw na dolną półkę piekarnika i piecz 40-45 minut, przykryj wierzch ciasta papierem do pieczenia (żeby ciasto nie zrumieniło się nadmiernie) i piecz kolejne 15-20 minut lub do czasu, aż patyczek wbity w ciasto pozostanie czysty.
- Tortownicę wyjmij z pieca, postaw na kratce do przestygnięcia.
- Przygotuj krem. Miękkie masło utrzyj dokładnie, aż zacznie strzelać, stopniowo dodawaj serek na przemian z cukrem cały czas ucierając. Na koniec dodaj sok i skórkę z cytryny i wymieszaj.
- Dżem podgrzej w małym rondelku, aż się lekko skarmelizuje i zgęstnieje.
- Przestudzone ciasto posmaruj warstwą glazury morelowej przy pomocy pędzelka. Na wierzchu rozprowadź krem, wyrównaj powierzchnię i posyp posiekanymi pistacjami. Można wstawić do lodówki, żeby krem zgęstniał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz