Dziś kolejny przepis z produktów marki Kerrygold. Tym razem wytrawna tarta, tak bardzo popularna we Francji. Do nadzienia dodałam ser cheddar, który rewelacyjnie komponuje się z suszonymi pomidorami i szpinakiem. “If you're afraid of butter, use cream.”- to słowa Julii Child. W tym daniu jest wszystko, jest masło i śmietana i jeszcze niezwykle pyszny ser. Niezdrowe? Nie przesadzajmy, dzięki temu tarta jest sycąca i mała porcja załatwia temat dużego głodu. Do tego koniecznie sałata i mamy lunch niczym w Prowansji.
Składniki (na tortownicę o średnicy 23-25 cm):
ciasto na spód tarty:
250 g mąki
125 g
schłodzonego masła (użyłam masła Kerrygold)
1 jajko
1 łyżka utartego
sera cheddar (użyłam sera mature cheddar marki Kerrygold)
szczypta soli
1-2 łyżki wody
nadzienie:
ok. 200 g
świeżego szpinaku opłukanego i osuszonego
10-12 kawałków
(połówek) suszonych pomidorów pokrojonych w paski
2-3 gałązki
bazylii
300 ml śmietany
kremówki
3 jajka i
dodatkowo 2 żółtka
100 g utartego
sera cheddar
sól, pieprz
Sposób
przygotowania:
- Mąkę wsyp do miski, dodaj odrobinę soli i masło posiekane na drobne kawałki. Zagniataj ciasto, aż do momentu, kiedy będzie wyglądało, jak zacierki. Dodaj ser i roztrzepane jajko oraz wodę i szybko zagnieć jednolite ciasto. Ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę (lepiej na dłużej).
- Nagrzej piekarnik do 200°C. Formę do tarty wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Ciasto wyjęte z lodówki rozwałkuj cienko na kształt koła większego o 6-8 cm, niż forma. Ciasto przenieś na wałku do formy, wyłóż dokładnie dno i brzegi, nadwyżkę ciasta wystającą ponad krawędzie formy zetnij nożem. Dno podziurkuj widelcem.
- Na dnie ułóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp na niego suszoną fasolę tak, aby pokryć całe dno formy z ciastem (to zapobiegnie wyrastaniu spodu i „zjeżdżaniu” boków tarty). Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na 15 minut.
- W czasie, kiedy spód tarty się podpieka, przygotuj nadzienie. Jajka i żółtka roztrzep w misce, dodaj ser, sól, pieprz i posiekaną bazylię.
- Szpinak przelej na sitku gorącą wodą, odcedź i dokładnie odciśnij resztę wody ręcznikiem papierowym. Pokrój na małe kawałki.
- Mocno podgrzej śmietanę i powoli dolewaj ją do masy jajecznej mieszając. Na koniec dodaj suszone pomidory i szpinak, wymieszaj.
- Spód tarty wyjmij z piekarnika, usuń papier z fasolkami i wstaw ponownie do pieca na 5 minut przy temperaturze obniżonej do 180 °C.
- Po wyjęciu podpieczonego spodu z piekarnika wypełnij go masą jajeczną z warzywami i wstaw ponownie do pieca, tym razem na 30-35 minut lub do czasu, aż masa jajeczna się zetnie.
Uwaga: spód tarty
można upiec dzień wcześniej, a przed podaniem wykonać tylko czynności
zaczynające się od pkt. 7. Tarta najlepiej smakuje z mieszanką sałat polaną
sosem vinegrette.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz