Lassi, to indyjski napój na bazie jogurtu spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. I chociaż właśnie zaczęła się zima, to nie przypadek, że ten arcyprosty przepis publikuję właśnie dzisiaj, w ostatnim dniu roku, czyli na dzień przed potencjalnym wielkim kacem. Mango lassi, to nie tylko genialny w smaku napój, ale on naprawdę stawia na nogi. Jogurt naturalny stabilizuje wymęczoną alkoholem florę bakteryjną przewodu pokarmowego, a witamina C zawarta w mango i soku z limonki..., jej zbawienne działanie na syndrom "dnia po" każdy zna. Acha, zapomniałabym... kolor... daje moc :-).
Składniki (3 porcje):
1 dorodne dojrzałe mango
300 ml płynnego jogurtu naturalnego albo 200g gęstego jogurtu uzupełnionego mlekiem (w wersji wegańskiej możemy użyć mleka kokosowego lub mleka migdałowego)
szczypta mielonego kardamonu
listki z 2-3 gałązek mięty lub melisy
1-2 łyżki soku z limonki
ok. 1 łyżki miodu lub cukru do posłodzenia
1 łyżka obranych i posiekanych pistacji
Sposób przygotowania:
- Mango obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Jogurt, kawałki mango, kardamon, listki mięty i sok z limonki umieść w naczyniu do blendowania, zmiksuj wszystko razem na aksamitny koktajl. Dodaj miód lub cukier do smaku i ponownie miksuj dosłownie kilka sekund.
- Lassi podaj schłodzone i posypane posiekanymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz