Pierogi, to w wielu domach jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Najczęściej przygotowywane są z nadzieniem z kapusty i grzybów. Nie uważacie jednak, że jedzenie pierogów z kapustą i grzybami i przygryzanie ich innym wigilijnym klasykiem, którym jest gotowana kapusta z grzybami, to trochę masło maślane? To tak, jakby do gołąbków podać gotowaną kapustę... te same smaki. Łamiąc więc schematy, a jednocześnie trzymając się blisko tradycji, w tym roku proponuję pierogi z kurkami i serem. Niby nadal grzyby, ale jednak kurki mają zupełnie inny smak. Jak dla mnie do kapusty z grzybami pasują wybornie.
Składniki (30-32 szt):
ciasto:
200g mąki (użyłam semoliny)
ok. ½ szklanki ciepłej wody
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka oliwy
nadzienie:
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku obrany i
posiekany
1 szalotka obrana i
posiekana
1 opakowanie mrożonych kurek
(250-300g) wcześniej rozmrożonych i osączonych z wody
100 sera cheddar utartego na
drobnej tarce (użyłam sera Kerrygold mature cheddar)
100g sera typu ricotta (może
być twaróg wiedeński)
2 łyżeczki listków świeżego
tymianku
sól, pieprz
do podania:
2 łyżki masła do polania
listki z 2-3 gałązek
tymianku
Sposób przygotowania:
- Mąkę wysyp na stolnicę, na środku zrób zagłębienie, w które wlewaj po trochu wodę mieszając ciasto nożem. Kiedy zostanie około połowa suchego ciasta, dodaj jajko, żółtko i oliwę i wyrób ciasto na gładką, elastyczną masę. Gotowe ciasto odstaw pod przykryciem.
- Na patelni podgrzej masło, dodaj czosnek i szalotkę, podsmaż do zeszklenia, dodaj rozmrożone kurki oraz tymianek i smaż jeszcze ok. 10 minut. Po przestygnięciu zmiksuj kurki na pastę.
- W misce połącz grzyby i oba sery, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki płat, szklanką lub kubkiem wycinaj kółka, na środek każdego nakładaj farsz łyżeczką i dokładnie zaklejaj.
- Pierogi wrzucaj partiami na gotującą, posoloną wodę i gotuj na średnim ogniu nie dłużej niż 7-8 minut od wypłynięcia.
- Masło do polania podgrzej w rondelku razem z tymiankiem. Pierogi podaj polane masłem tymiankowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz