niedziela, 25 marca 2018

Babka dyniowo-pomarańczowa z pistacjami


Składniki (na formę o średnicy 24 cm):
800 g dyni ze skórą, bez pestek (użyłam dyni piżmowej)
2 średniej wielkości pomarańcze
100 g miękkiego masła plus odrobina do wysmarowania formy
1,5 szklanki cukru
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do  pieczenia
30-40 g obranych pistacji plus więcej do dekoracji
cukier puder do posypania
uwaga: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową


Sposób przygotowania:
  1. Zacznij od przygotowania pure dyniowo - pomarańczowego. Dynię pokrój na małe kawałki (nie obierając), poukładaj na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piecz ok. 30-40 minut, aż dynia będzie miękka. Po przestudzeniu oddziel skórę. Skórkę z pomarańczy zetrzyj na drobnej tarce i odstaw na bok. Pomarańcze obierz, podziel na cząstki i pokrój na mniejsze kawałki. Pomarańcze i kawałki dyni bez skóry umieść w blenderze i zmiksuj na pure. Pure przełóż na szeroką patelnię i podgrzewaj przez 10-15 minut na średnim ogniu mieszając, aby trochę odparowało. Odstaw do ostygnięcia. Powinny wyjść 2 szklanki pure i tyle potrzebujemy do ciasta.
  2. Masło ucieraj do czasu aż zacznie strzelać, dalej ucierając dodawaj partiami cukier, a następnie po 1 jajku.
  3. Mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia przesiej do miseczki.
  4. Do masy maślano - jajecznej dodaj skórkę z pomarańczy, a następnie na przemian po trochu pure dyniowo - pomarańczowego oraz mąki z proszkiem i sodą. Ostatnią dodaną partią powinna być mąka.
  5. Do ciasta wmieszaj obrane pistacje i przełóż ciasto do wysmarowanej masłem formy.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170° C (włączony termoobieg) i piecz ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  7. Przestudzoną babkę posyp cukrem pudrem. Dodatkowo na wierzchu ułóż posiekane pistacje. Alleluja!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz