środa, 2 maja 2018

Bakłażan w czubricy z granatem, wędzonym twarogiem i miętą


Składniki (2 porcje):
2 bakłażany średniej wielkości
1 czubata łyżka zielonej czubricy
1-2 łyżeczki suszonej mięty
skórka otarta z 1 cytryny
sól
sok z 1/2 cytryny
olej do smażenia
pestki z 1/2 owocu granatu
50 g wędzonego twarogu
listki świeżej mięty
odrobina oliwy z oliwek do podania


Sposób przygotowania:
  1. Bakłażany przekrój w poprzek na 2 części, a każdą z nich na ósemki lub ćwiartki.
  2. Pokrojonego bakłażana umieść w misce, dodaj czubricę, suszoną miętę, skórkę z cytryny i ok. 1/2 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby kawałki bakłażana równomiernie pokryły się przyprawami.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż bakłażana na średnim ogniu przewracając kawałki, aby smażyły się równomiernie. Gdy bakłażan będzie miękki, polej sokiem z cytryny, wymieszaj i poczekaj moment, aż płyn odparuje. 
  4. Gotowe bakłażany podaj na ciepło lub na zimno posypane pestkami granatu i pokruszonym wędzonym twarogiem udekorowane listkami świeżej mięty i skropione oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz