czwartek, 26 kwietnia 2018

Tosty z kozim serem, karmelizowanymi winogronami, czerwoną cebulą i orzechami


Dzisiaj coś dla tych, którzy, tak, jak ja, lubią celebrować sobotnie i niedzielne śniadanie. Takie śniadanie, to nie może być zwykła kanapka zjedzona na stojąco. Ono nie znosi pośpiechu i stresu, za to wymaga spokoju i czegoś pysznego na talerzu, czegoś, czego nie jemy codziennie, bo nie mamy czasu tego przygotowywać, czegoś, co zwyczajnie uświetni tę rzadką okazję, kiedy wszyscy domownicy jedzą śniadanie razem. I to nie muszą być żadne wyrafinowane rzeczy, bo z prostych składników też można przygotować coś niecodziennego, dzięki czemu nie będzie się chciało wstawać od stołu, a dolewkom kawy nie będzie końca...

Składniki (2 tosty):
2 grube kromki razowego chleba
3 czubate łyżki koziego serka twarogowego
kilka listków melisy lub płaska łyżeczka listków tymianku cytrynowego
1 łyżka masła
1 mała czerwona cebula pokrojona w piórka
100g różowych winogron przekrojonych na połówki i pozbawionych pestek
5 połówek orzechów włoskich 
2 łyżki octu malinowego (lub innego owocowego)
1 łyżeczka miodu plus odrobina do skropienia
pieprz mielony
listki melisy do dekoracji


 Sposób przygotowania:
  1. Z kromek chleba wytnij szklanką możliwie duże koła i opiecz w opiekaczu do tostów lub usmaż na patelni.
  2. W rondelku podgrzej masło, dodaj cebulę, kiedy się zeszkli, dodaj winogrona i podsmażaj razem pilnując, żeby ich nie zrumienić do czasu, aż winogrona będą miękkie. 
  3. Dodaj orzechy, ocet i miód i podsmażaj jeszcze chwilę, aby płyn odparował, a składniki skarmelizowały się.
  4. Kozi serek wymieszaj z posiekaną melisą lub listkami tymianku cytrynowego. 
  5. Na podpieczone grzanki nałóż po 1,5 łyżki serka, a na to winogrona z cebulą i orzechami. Posyp posiekaną melisą i skrop dodatkowo miodem. Smacznego poranka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz