Dziś przypada Europejski Dzień Śniadania. Na czym polega problem śniadania, że doczekał się czegoś w rodzaju święta - Dnia Śniadania? Na tym, że coraz mniej osób przywiązuje do niego wagę. W porannym pośpiechu jemy byle co albo nic, czasem ograniczamy się tylko do filiżanki kawy i najczęściej wypadamy z domu na głodniaka. A przecież większość z nas wie, że śniadanie, to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie będę tu prawiła morałów o energii niezbędnej od rana choćby do pracy mózgu. Powiem tylko, że sama też kiedyś nie jadłam śniadań i jak teraz pomyślę, ile pysznych rzeczy mnie ominęło, to mi żal, że już tego nie nadrobię. Dziś traktuję śniadanie nie jako obowiązek, ale jako małą, poranną przyjemność, do czego wszystkich gorąco zachęcam. Przy tej okazji podaję przepis na fantastyczną granolę kokosem i malinami. Kiedy ma się zapas granoli w słoiku, jej wrzucenie do jogurtu i skonsumowanie, to kwestia 3-4 minut, a przyjemność bezcenna...
Składniki (3 słoje wielkości jak na zdjęciu):
3 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki gryki ekspandowanej
3/4 szklanki otrębów owsianych
1 szklanka płatków kokosa
1/2 szklanki ziaren złotego lnu
1/2 szklanki słonecznika
1/4 szklanki cukru trzcinowego
100 ml płynnego miodu (lipowego lub akacjowego)
1/2 szklanki oleju kokosowego
1 laska wanilii
1 szklanka liofilizowanych malin
1/2 szklanki liofilizowanych jagód
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce płatki i wszystkie ziarna.
- W rondelku umieść cukier, miód, olej kokosowy i ziarenka z 1 laski wanilii, podgrzej do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji.
- Gorącą mieszanką zalej suche składniki i wymieszaj.
- Granolę rozłóż równą warstwą na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do wypieków (dla tej ilości będzie lepiej rozłożyć granolę na 2 blaszki).
- Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160° C i piecz5-7 minut (lub 10, jeśli wolisz bardziej skarmelizowaną), następnie przemieszaj granolę na blaszce i piecz kolejne 5-7 minut (lub 10).
- Po wyjęciu z piekarnika granolę wymieszaj z owocami liofilizowanymi, a po całkowitym przestygnięciu przełóż do szczelnych słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz