środa, 9 maja 2018

Sałatka z zielonych szparagów z marynowaną mozarellą i olejem z pestek dyni


Składniki (1 porcja):
7-8 okazałych, zielonych szparagów
1 kulka mozarelli lub burraty
1 łyżeczka pokruszonego czerwonego pieprzu
skórka otarta z 1/2 cytryny
płaska łyżeczka listków tymianku (lub posiekanej bazylii)
odrobina chilli w płatkach
1/2 małego ząbka czosnku posiekanego
sól w płatkach 
2 łyżki oleju z pestek dyni


Sposób przygotowania:
  1. W miseczce wymieszaj czerwony pieprz, skórkę z cytryny, tymianek, chilli, czosnek i sól.
  2. Do mieszanki przypraw włóż kulkę mozarelli tak, aby ze wszystkich stron pokryła się przyprawami. Przykryj i odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.
  3. Szparagi ugotuj al dente (najlepiej w garnku do szparagów, z główkami ponad powierzchnią wody, czas gotowania 4 minuty po włożeniu do posolonego wrzątku).
  4. Przestudzone szparagi ułóż na talerzu (część z nich można pokroić wzdłuż na cienkie plasterki), na nich umieść kulkę sera. Wszystko polej olejem z pestek dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz