Składniki (4 porcje):
sałatka:
1 pęczek młodej botwinki
2-3 garście młodych listków rukoli (najlepiej ogrodowej, nie supermarketowej) lub szpinaku
garść kiełków słonecznika
3-4 łyżki pestek granatu
sól
sos:
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu
tuńczyk:
2 steki z tuńczyka o wadze ok. 150 g każdy
sól
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej kolendry
50 g posiekanych pistacji
1 łyżka ziaren czarnego sezamu
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Wybierz najładniejsze gałązki botwiny i pokrój je drobno. Wymieszaj je z rukolą, kiełkami słonecznika i pestkami granatu, posól do smaku.
- Połącz składniki sosu i dodaj go do sałatki.
- Steki przekrój na połówki. Każdy kawałek posól. Posiekaną natkę i kolendrę wymieszaj z pistacjami i sezamem. W posypce obtocz każdy kawałek ryby i smaż po 30 sekund z każdej strony na gorącej patelni z odrobiną oleju. Odstaw na chwilę, aby tuńczyk "odpoczął".
- Tuńczyka pokrój w grube plastry i podaj na sałatce z botwinki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz