wtorek, 29 października 2019

Szarlotka po irlandzku czyli apple pie z sosem custard



Dawno temu, w Irlandii, komuś, kto odważył się wyciąć jabłonkę, groziła kara w postaci utraty 5 krów. Już nawet odcinając gałąź jabłonki można było sobie narobić sporych problemów . Przekaz głosi, że to Św. Patryk zasadził w Irlandii całe mnóstwo jabłonek i, może właśnie dlatego, z okazji Dnia Św. Patryka – patrona Irlandii wszystkie gospodynie pieką ciasto z jabłkami. Jednak do Dnia Świętego Patryka, który wypada w marcu jeszcze daleko, a sezon na jabłka jest właśnie teraz, więc kiedy, jak nie o tej porze ciasto z jabłkami będzie najlepsze? Poszukując tradycyjnego irlandzkiego przepisu na apple pie doszłam do wniosku, że przepisów jest tyle, ile gospodyń. Zasada jest, mimo wszystko, wspólna. Ciasto ma być „napakowane” kawałkami jabłek. Ostatecznie wybrałam dla Was przepis, który jest tak prosty, że nie może się nie udać, ale w wersji luksusowej, bo z kremem custard. W sytuacji mniej specjalnej można go zastąpić bitą śmietaną lub lodami waniliowymi, ale to już nie to samo…

Składniki:
jabłecznik:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
½ łyżeczki mielonego cynamonu (lub więcej, jeśli lubicie)
170 g miękkiego masła (użyłam masła Kerrygold)
¾ szklanki cukru
4 duże kwaśne jabłka
2 jajka
¾ szklanki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
cukier puder do posypania

sos custard:
6 żółtek
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany kremówki
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki esencji waniliowej
W wersji lżejszej można nie używać śmietany, tylko samego mleka, należy wówczas wziąć ok. 400 ml mleka.


Sposób przygotowania:
jabłecznik:
  1. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. 
  2. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. 
  3. Dodaj miękkie masło i cukier, następnie ręką rozprowadź razem z mąką, masa będzie wyglądała jak gruby żwir. 
  4. Obierz jabłka, wytnij gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki (nie ucieraj na tarce, jabłka powinny być widoczne w kawałkach w upieczonym cieście). 
  5. Dodaj jabłka do mieszanki mąki i masła i wymieszaj. 
  6. W osobnej misce ubij jajka razem z mlekiem i dodaj do suchej masy. Wymieszaj dokładnie. Ciasto powinno być dość gęste. 
  7. Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i piecz 45-50 minut lub do suchego patyczka. Kiedy jest gotowe, wyjmij z piekarnika i ustaw na kratce do ostygnięcia. 
Można też do ciasta skroić 3 jabłka, a z ostatniego wykonać dekorację na wierzchu jak na zdjęciu.

sos custard:
  1. Połącz mleko i śmietanę, zagotuj i odstaw do przestygnięcia. 
  2. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę niczym kogel-mogel. 
  3. Do żółtek dodaj esencję waniliową i połowę przestudzonego mleka i ubijaj jeszcze przez chwilę. 
  4. Ubitą masę przelej do pozostałego mleka, wymieszaj  i podgrzewaj razem na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zacznie lekko gęstnieć. W żadnym wypadku nie dopuść do zagotowania, bo sos będzie do wyrzucenia (powinien mieć gęstość sosu pieczeniowego). Przelej sos do zimnego naczynia, żeby przerwać dalsze podgrzewanie i odstaw do ostygnięcia.
Ciasto podaj polane zimnym lub ciepłym sosem custard.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz