piątek, 4 października 2019

Makaron z pesto cukiniowym z krewetkami


Składniki (3 porcje):

pesto:
1 średniej wielkości zielona cukinia
1/2 szklanki obranych pistacji
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki utartego sera (parmezan, grana padano albo dziugas)
1/3 szklanki oliwy
garść liści bazylii 

poza tym:
makaron (ilość na 3 porcje)
1 łyżka oliwy
po kilka obranych krewetek na każdą porcję
sól, pieprz

do podania:
odrobina posiekanych pistacji i utartego sera



Sposób przygotowania:
  1. Cukinię zetrzyj na grubej tarce, posól i przełóż na sitko, aby puściła sok.
  2. Odciśniętą cukinię przełóż do miski, dodaj orzeszki, czosnek, ser, oliwę i bazylię. Zmiksuj wszystko razem na pesto (niezbyt dokładnie, powinny być wyczuwalne kawałeczki orzechów).
  3. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź.
  4. Na głębokiej patelni podgrzej oliwę i podsmaż krewetki doprawiając je solą i pieprzem. 
  5. Na krewetki przełóż gotowy makaron, 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu oraz pesto. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i rozłóż na porcje posypując każdą odrobiną posiekanych pistacji i utartego sera.

1 komentarz: