poniedziałek, 8 lipca 2019

Wietnamska sałatka z wołowiną Bun Bo Nam Bo


Składniki (3 - 4 porcje):

mięso i marynata do mięsa:
300 - 350 g wołowiny (polędwica, antrykot, krzyżowa)
1 łyżka sosu ostrygowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1 ząbek czosnku obrany i rozgnieciony
mały kawałek trawy cytrynowej posiekany lub roztarty w moździerzu
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
odrobina oleju do smażenia

pozostałe składniki sałatki:
1 średniej wielkości marchewka
1 kalarepa lub kawałek zielonej papai (dowolnie)
2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki octu ryżowego do piklowania warzyw
zioła: mięta, kolendra, pachnotka (shiso) - po sporej garści na każdą porcję
ok. 6 liści sałaty masłowej1 średniej wielkości ogórek pokrojony w cienkie paski
1 opakowanie kiełków fasoli mung sparzonych wrzątkiem
1 opakowanie makaronu ryżowego typu vermicelli ugotowanego wg. przepisu na opakowaniu
1/2 szklanki prażonych, posiekanych orzeszków ziemnych
1/2 szklanki prażonej cebulki

sos:
1 łyżka cukru
4 łyżki sosu rybnego (lub 3 łyżki sosu rybnego + 1 łyżka sojowego)
5 łyżek soku z limonki (lub pół na pół z octem ryżowym)
1 czerwone chili (lub więcej, jeśli ma być bardzo ostre) drobno posiekane
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
1 szklanka ciepłej wody



Sposób przygotowania:
  1.  Przygotuj marynatę i zamarynuj w miej mięso. Wietnamczycy kroją wołowinę na małe, cienkie plastry, a potem, po zamarynowaniu grillują ją w specjalnych uchwytach do małych kawałków mięsa albo smażą na patelni. Ja pokroiłam mięso w grube plastry i usmażyłam jak steki, a dopiero po przestudzeniu pokroiłam w cienkie plasterki. Ważne, żeby mięso marynowało się co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą noc. Po tym czasie usmaż mięso w sposób przez siebie wybrany.
  2. Zamarynuj marchewkę i kalarepę według przepisu klik. Jeśli chcesz iść na skróty, możesz użyć surowych warzyw i nie piklować ich, sałatka będzie mniej autentyczna, ale równie dobra.
  3. Połącz składniki sosu i wymieszaj, odstaw pod przykryciem, aby całkowicie nie wystygł.
  4. Na 3 - 4 miski rozłóż liście sałaty i zioła, piklowane warzywa, pokrojony ogórek, porcje kiełków oraz makaronu, a na końcu mięso.
  5. Posyp sałatkę orzeszkami i prażoną cebulką, a na koniec polej obficie letnim sosem. Na osobnym naczyniu można podać dodatkową ilość makaronu i ziół oraz więcej pokrojonego chili oraz kawałki limonki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz