czwartek, 27 czerwca 2019

Tarta bzowo - limonkowa


Składniki (na formę o średnicy 26 cm):

ciasto:
140 g miękkiego masła (użyłam masła Kerrygold)
60 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
230 g mąki tortowej
odrobina masła i mąki do wysmarowania i oprószenia formy

krem bzowo - limonkowy
6 żółtek dużych jaj
150 g drobnego cukru
skórka otarta z 1 limonki
2 łyżeczki esencji z cytryny
80 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
500 g gęstej, kwaśnej śmietany 22%

do podania:
dowolne owoce sezonowe listki mięty lub melisy
starta skórka z limonki


Sposób przygotowania:

ciasto:
  1. Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę, dodaj cukier z wanilią oraz jajko i wymieszaj. Dodaj mąkę i zagnieć jednolite ciasto. 
  2. Ciastem wyłóż formę do tarty, podziurkuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. 
  3. Schłodzone ciasto wyłóż papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą, dzięki temu ciasto nie będzie spływało z brzegów formy podczas pieczenia.
  4. Tak przygotowany spód tarty wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C i piecz 10 minut, a następnie zdejmij papier z fasolkami i piecz jeszcze 5 minut. Ciasto jest gotowe, gdy nie jest już surowe i zaczyna robić się lekko złote. Wyjmij z piekarnika. 
   krem: 
  1. Żółtka utrzyj z cukrem w robocie kuchennym na idealnie puszysty kogel mogel.
  2. Dodaj skórkę z limonki, esencję cytrynową, syrop z bzu, mąkę ziemniaczaną i na końcu śmietanę. Wszystko razem wymieszaj do dokładnego połączenia się składników. 
  3. Gotowym kremem wypełnij podpieczony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140° C na około 40 - 50 minut. Tarta jest gotowa, gdy jej środek jest delikatnie ścięty.   

wykończenie:
Schłodzoną tartę przed samym podaniem udekoruj owocami sezonowymi. Ja wykorzystałam borówkę amerykańską, listki mięty i amarantusa oraz mini bratki, które mają jadalne kwiaty, na końcu posypałam utartą skórką z limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz