Składniki (na formę o
średnicy 26 cm):
ciasto:
140 g miękkiego masła (użyłam masła Kerrygold)
60 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
230 g mąki tortowej
odrobina masła i mąki do wysmarowania i oprószenia formy
krem bzowo - limonkowy
6 żółtek dużych jaj
150 g drobnego cukru
skórka otarta z 1 limonki
2 łyżeczki esencji z cytryny
80 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
500 g gęstej, kwaśnej śmietany 22%
do podania:
dowolne owoce sezonowe
listki mięty lub melisy
starta skórka z limonki
Sposób przygotowania:
ciasto:
- Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę, dodaj cukier z wanilią oraz jajko i wymieszaj. Dodaj mąkę i zagnieć jednolite ciasto.
- Ciastem wyłóż formę do tarty, podziurkuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Schłodzone ciasto wyłóż papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą, dzięki temu ciasto nie będzie spływało z brzegów formy podczas pieczenia.
- Tak przygotowany spód tarty wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C i piecz 10 minut, a następnie zdejmij papier z fasolkami i piecz jeszcze 5 minut. Ciasto jest gotowe, gdy nie jest już surowe i zaczyna robić się lekko złote. Wyjmij z piekarnika.
- Żółtka utrzyj z cukrem w robocie kuchennym na idealnie puszysty kogel mogel.
- Dodaj skórkę z limonki, esencję cytrynową, syrop z bzu, mąkę ziemniaczaną i na końcu śmietanę. Wszystko razem wymieszaj do dokładnego połączenia się składników.
- Gotowym kremem wypełnij podpieczony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140° C na około 40 - 50 minut. Tarta jest gotowa, gdy jej środek jest delikatnie ścięty.
wykończenie:
Schłodzoną tartę przed samym podaniem udekoruj owocami sezonowymi. Ja wykorzystałam borówkę amerykańską, listki mięty i amarantusa oraz mini bratki, które mają jadalne kwiaty, na końcu posypałam utartą skórką z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz