Składniki (3 porcje):
500 g młodego, zielonego groszku (waga przed obraniem)
1 średniej wielkości ogórek (bez pestek)
ok. 10 - 12 liści świeżych ziół (użyłam bazylii, ale może być również mięta)
300 g jogurtu naturalnego (takiego do picia, niezbyt gęstego)
sól
do podania:
grzanki
pokruszona feta
listki bazylii
po kilka kropli oliwy na porcję (ja użyłam oleju z pestek dyni)
Sposób przygotowania:
- Groszek obierz i zblanszuj w gotującej wodzie przez ok. 7 minut. Odcedź i wrzuć do lodowatej wody, aby zachował swój piękny, zielony kolor.
- Obrany ogórek pokrój na mniejsze kawałki.
- Jogurt zblenduj razem z groszkiem, ogórkiem i bazylią na jednolity krem i dopraw do smaku solą. Wstaw do lodówki, aby chłodnik się schłodził.
- Chłodnik podaj skropiony oliwą z dodatkiem grzanek i pokruszonej fety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz