Składniki (40 ciasteczek o średnicy 6 cm):
220 g masła w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
1 żółtko
400 g mąki
skórka otarta z 2 pomarańczy
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania ciastek
ok. 2/3 szklanki gotowej masy krówkowej
Sposób przygotowania:
- Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę, dodaj żółtko i wymieszaj do połączenia składników.
- Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiej do masła i ręką zagnieć jednolite ciasto pod koniec dodając 2-3 łyżeczki wody. Ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na godzinę.
- Ciasto wałkuj partiami na płaty grubości 2 mm i wycinaj ciasteczka. W połowie ciasteczek zrób dodatkowe wycięcie w środku (ja użyłam odwracanych foremek przeznaczonych do ciasteczek linzkich, ale można sobie poradzić np. szklanką). Ciasteczka układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka piecz partiami w piekarniku nagrzanym do 160° C przez 12-15 minut lub do lekkiego zrumienienia. Po wyjęciu z pieca pozwól ciastkom wystygnąć na blaszce i dopiero po kilku minutach przekładaj je na tacę lub talerz.
- Masę karmelową podgrzej w rondelku cały czas mieszając. Gdy będzie bliska zagotowania zdejmij rondelek z ognia i odstaw do przestygnięcia.
- Wszystkie ciasteczka z wycięciem w środku oprósz pudrem.
- Składaj ciasteczka nakładając po niepełnej łyżeczce masy karmelowej na "spody" ciastek i przykrywając popudrowanymi "wierzchami" (chwytaj je tylko za krawędzie). Po nałożeniu "wierzchu" lekko dociśnij, aby masa krówkowa ładnie wypełniła wycięcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz