środa, 11 grudnia 2019

Wolno pieczony udziec jagnięcy w maśle ziołowym



Składniki (4-6 porcji):
1 porcja udźca jagnięcego o wadze ok. 2 kg
sól
pieprz mielony
1 duża czerwona cebula
1 duża główka czosnku

na masło ziołowe:
2-3 gałązki rozmarynu
kilka gałązek tymianku
ok. 10 liści szałwii
2 obrane ząbki czosnku
skórka otarta z 1 cytryny
¼ kostki bardzo miękkiego masła (użyłam masła Kerrygold)

sos miętowy:
¼ szklanki wody
¼ szklanki białego octu winnego
½ szklanki cukru
duży pęczek świeżej mięty



Sposób przygotowania:
  1. Mięso opłucz zimną wodą i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Natrzyj obficie solą i pieprzem.
  2. Posiekaj drobno wszystkie zioła oraz czosnek i razem ze skórką cytrynową dodaj do masła. Wymieszaj. Masłem ziołowym wysmaruj udziec ze wszystkich stron (można odstawić do lodówki na godzinę lub nawet na całą noc).
  3. W głębokim naczyniu do pieczenia umieść cebulę przekrojoną na połówki oraz przeciętą w poprzek główkę czosnku. Na cebuli i czosnku umieść udziec, wlej 1/3 szklanki bulionu lub wody.
  4. Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220° C, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 160° C, przykryj naczynie (można użyć do tego folii aluminiowej, ja piekłam udziec w garnku rzymskim z przykrywką) i piecz dalej przez ok. 3,5 - 4 godziny podlewając często sokami zbierającymi się na dnie naczynia. Na ostatnie 10-15 minut odkryj mięso, aby się lekko zrumieniło.
  5. Przygotuj sos miętowy. W rondelku zagotuj wszystkie składniki oprócz mięty, gotuj na małym ogniu około 10-15 minut, aż płyn będzie przypominał syrop. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj posiekaną miętę i wymieszaj.
  6. Płyn, jaki zostanie w naczyniu po upieczeniu mięsa wykorzystaj do przygotowania sosu pieczeniowego zagęszczając go zasmażką.
Jagnięcinę podaj z pure ziemniaczanym i sosem miętowym oraz dowolnymi warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz