Składniki
(4-6 porcji):
1 porcja
udźca jagnięcego o wadze ok. 2 kg
sól
pieprz
mielony
1 duża
czerwona cebula
1 duża
główka czosnku
na masło
ziołowe:
2-3 gałązki
rozmarynu
kilka
gałązek tymianku
ok. 10 liści
szałwii
2 obrane ząbki
czosnku
skórka
otarta z 1 cytryny
¼ kostki
bardzo miękkiego masła (użyłam masła Kerrygold)
sos
miętowy:
¼ szklanki
wody
¼ szklanki
białego octu winnego
½ szklanki
cukru
duży pęczek
świeżej mięty
Sposób
przygotowania:
- Mięso opłucz zimną wodą i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Natrzyj obficie solą i pieprzem.
- Posiekaj drobno wszystkie zioła oraz czosnek i razem ze skórką cytrynową dodaj do masła. Wymieszaj. Masłem ziołowym wysmaruj udziec ze wszystkich stron (można odstawić do lodówki na godzinę lub nawet na całą noc).
- W głębokim naczyniu do pieczenia umieść cebulę przekrojoną na połówki oraz przeciętą w poprzek główkę czosnku. Na cebuli i czosnku umieść udziec, wlej 1/3 szklanki bulionu lub wody.
- Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220° C, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 160° C, przykryj naczynie (można użyć do tego folii aluminiowej, ja piekłam udziec w garnku rzymskim z przykrywką) i piecz dalej przez ok. 3,5 - 4 godziny podlewając często sokami zbierającymi się na dnie naczynia. Na ostatnie 10-15 minut odkryj mięso, aby się lekko zrumieniło.
- Przygotuj sos miętowy. W rondelku zagotuj wszystkie składniki oprócz mięty, gotuj na małym ogniu około 10-15 minut, aż płyn będzie przypominał syrop. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj posiekaną miętę i wymieszaj.
- Płyn, jaki zostanie w naczyniu po upieczeniu mięsa wykorzystaj do przygotowania sosu pieczeniowego zagęszczając go zasmażką.
Jagnięcinę
podaj z pure ziemniaczanym i sosem miętowym oraz dowolnymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz