Składniki:
spód:
200 g owsianych ciastek o smaku
czekoladowym
1 pełna łyżka ciemnego kakao
70 g masła
50 g gorzkiej czekolady
odrobina masła do wysmarowania formy
masa serowa:
1 kg twarogu na sernik (wiadereczko)
1 szklanka cukru
¼ szklanki mąki
1 opakowanie budyniu waniliowego bez
cukru (2 łyżki)
4 duże jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
2/3 szklanki likieru Baileys
trufla:
200 g gorzkiej czekolady
250 g śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
75 ml likieru Baileys
kakao do oprószenia sernika
Sposób przygotowania:
spód:
- Ciastka czekoladowe pokrusz drobno i wymieszaj z 1 łyżką kakao. Masło podgrzej razem z pokruszoną czekoladą tylko do rozpuszczenia składników, dodaj do pokruszonych ciastek i wymieszaj.
- Spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem.
- Na spód wyłóż masę z ciastek, rozprowadź po dnie równą warstwą i mocno dociśnij do dna. Wstaw do lodówki.
masa serowa:
- W misie robota kuchennego połącz ser, cukier, mąkę i budyń. Wymieszaj.
- Dodawaj po 1 jajku, po każdym mieszaj tylko do połączenia składników.
- Na koniec dodaj partiami likier oraz esencję waniliową i ponownie wymieszaj.
- Masę serową przelej do tortownicy na przygotowany spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C, po 10 minutach pieczenia temperaturę zredukuj do 160° C i piecz dalej ok. 45 minut.
- Po wyłączeniu piekarnika pozostaw sernik w piecu przez około godzinę, następnie wyjmij i poczekaj aż całkowicie ostygnie.
trufla:
- Śmietanę zagotuj w rondelku, zestaw z ognia i dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Poczekaj aż czekolada zmięknie i wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do ostygnięcia.
- Masę czekoladową przełóż do misy miksera, dodaj cukier puder oraz likier i ubij truflę końcówkami do ubijania białek. Kiedy masa zgęstnieje i lekko zwiększy swoją objętość będzie gotowa – delikatna i aksamitna.
- Rozprowadź truflę po wierzchu sernika i wstaw całość do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem posyp wierzch odrobiną kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz