piątek, 13 grudnia 2019

Odświętny sernik z baileysem i truflą czekoladową




Składniki:

spód:
200 g owsianych ciastek o smaku czekoladowym
1 pełna łyżka ciemnego kakao
70 g masła
50 g gorzkiej czekolady
odrobina masła do wysmarowania formy

masa serowa:
1 kg twarogu na sernik (wiadereczko)
1 szklanka cukru
¼ szklanki mąki
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (2 łyżki)
4 duże jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
2/3 szklanki likieru Baileys

trufla:
200 g gorzkiej czekolady
250 g śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
75 ml likieru Baileys
kakao do oprószenia sernika




Sposób przygotowania:
spód:
  1. Ciastka czekoladowe pokrusz drobno i wymieszaj z 1 łyżką kakao. Masło podgrzej razem z pokruszoną czekoladą tylko do rozpuszczenia składników, dodaj do pokruszonych ciastek i wymieszaj.
  2. Spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem.
  3. Na spód wyłóż masę z ciastek, rozprowadź po dnie równą warstwą i mocno dociśnij do dna. Wstaw do lodówki.
masa serowa:
  1. W misie robota kuchennego połącz ser, cukier, mąkę i budyń. Wymieszaj.
  2. Dodawaj po 1 jajku, po każdym mieszaj tylko do połączenia składników.
  3. Na koniec dodaj partiami likier oraz esencję waniliową i ponownie wymieszaj.
  4. Masę serową przelej do tortownicy na przygotowany spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C, po 10 minutach pieczenia temperaturę zredukuj do 160° C i piecz dalej ok. 45 minut.
  5. Po wyłączeniu piekarnika pozostaw sernik w piecu przez około godzinę, następnie wyjmij i poczekaj aż całkowicie ostygnie.
trufla:
  1. Śmietanę zagotuj w rondelku, zestaw z ognia i dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Poczekaj aż czekolada zmięknie i wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Masę czekoladową przełóż do misy miksera, dodaj cukier puder oraz likier i ubij truflę końcówkami do ubijania białek. Kiedy masa zgęstnieje i lekko zwiększy swoją objętość będzie gotowa – delikatna i aksamitna.
  3. Rozprowadź truflę po wierzchu sernika i wstaw całość do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem posyp wierzch odrobiną kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz