niedziela, 15 grudnia 2019

Irlandzki Christmas pudding


Jak wiele innych potraw, tak i Christmas pudding Irlandczycy zapożyczyli z kuchni brytyjskiej. I, podobnie jak w przypadku innych potraw, nadali mu swój własny, irlandzki charakter, w tym przypadku eliminując każdy alkohol, który nie jest rodzimej produkcji. Jak łatwo zgadnąć, zamienili go więc na Guinnessa i whiskey. Czym jest więc Christmas pudding? Na pewno nie puddingiem w polskim rozumieniu, czyli czymś o konsystencji pomiędzy kremem a budyniem. Christmas pudding jest raczej wypiekiem na pograniczu keksu i piernika, ale tylko z powodu składników, bo sposób „pieczenia” w kąpieli wodnej powoduje, że pudding jest kategorią samą w sobie. No i poza tym, jest tak napity alkoholem, że zaraz po spożyciu lepiej nie wsiadać do samochodu, jeśli nie ma się kierowcy. 😊


Składniki (8 porcji):

500 g mieszanych suszonych owoców (u mnie żurawina, morele, jabłka, mango i rodzynki, jeśli chcesz, żeby bakalie były bardziej widoczne po rozkrojeniu, użyj więcej ciemnych bakalii)
170 ml piwa Guinness (lub innego, ciemnego piwa)
100 g mąki
125 g okruchów chleba tostowego
150 g roztopionego masła
150 g brązowego cukru
1,5 - 2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 pomarańczy i 2 mandarynek
3 jajka
1 obrane i pokrojone w kostkę jabłko
2 łyżki płynnego miodu

dodatkowo kilka łyżek whiskey
odrobina masła do wysmarowania miski


Sposób przygotowania:
  1. Owoce suszone pokrój na małe kawałki, umieść w misce, zalej piwem, przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na 24 godziny.
  2. Kiedy minie czas moczenia bakalii, w drugiej misce połącz wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj, dodaj bakalie, które wchłonęły już całe piwo i ponownie wymieszaj.
  3. Wysoką miskę o średnicy 18 cm wysmaruj masłem (ja dodatkowo wyłożyłam miskę dwoma pasami papieru do pieczenia, które umieściłam w misce na krzyż, aby łatwiej było wydobyć gotowy pudding z miski).
  4. Przełóż ciasto do przygotowanej miski, dociśnij i wyrównaj wierzch.
  5. Arkuszem papieru do pieczenia przykryj naczynie zawijając papier na boki miski. Przewiąż sznurkiem lub owiń gumką.
  6. Duży garnek, do którego zmieści się miska napełnij wodą i zagotuj. Na dnie połóż kawałek gazy lub szmatkę.
  7. Wstaw miskę do garnka i upewnij się, że woda sięga do około połowy wysokości miski. Przykryj garnek pokrywką.
  8. Pudding gotuj na bardzo małym ogniu przez 5 godzin. W międzyczasie sprawdzaj, czy poziom wody jest właściwy, a w razie potrzeby dodaj trochę gorącej wody.
  9. Po 5 godzinach wyjmij miskę z garnka (uwaga, parzy!) i pozwól puddingowi ostygnąć. Owiń schłodzony pudding folią spożywczą i przechowaj do świąt w lodówce (można przechowywać nawet 2-3 tygodnie). Co kilka dni skrop pudding łyżką whiskey i ponownie zabezpiecz folią.
Przed samym podaniem polej pudding ostatnią porcją wcześniej podgrzanej whiskey, postaw na stół i podpal (wcześniej możesz zgasić światło dla większego efektu). Kiedy alkohol się wypali możesz pokroić pudding. Jeśli wolisz uniknąć zabaw z ogniem przy stole, po prostu posyp pudding pudrem. Mój pudding już czeka w lodówce na swój występ w Święta, więc do zdjęcia posypałam go pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz