czwartek, 23 kwietnia 2020

Pasztet z suszonych pomidorów i marchewki


Składniki ( na 1 keksówkę):
2 cebule obrane i pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku obrane i posiekane
3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami (lub zwykłego oleju)
4 ugotowane marchewki (mogą być z rosołu)
1 szklanka ugotowanej kaszy (jaglanej lub jęczmiennej)
2 - 3 wędzone śliwki bez pestek
ok. 10-12 kawałków suszonych pomidorów z oleju
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki suszonej chilli
2 łyżeczki suszonego cząbru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 małe jajka 
sól


Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek podsmaż do miękkości na oleju od suszonych pomidorów.
  2. Zawartość patelni przełóż do wysokiego naczynia lub misy blendera.
  3. Dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz soli oraz jajek i zblenduj dokładnie na jednolitą masę.
  4. Dopraw do smaku solą, jeśli trzeba (zwykle suszone pomidory, które są dość słone oraz sos sojowy nadają wystarczająco słony smak). Na koniec dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
  5. Masę przełóż do keksówki (keksówkę najlepiej wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy łatwiej jest wyjąć z niej gotowy pasztet).
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50 minut, następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia, a przed pokrojeniem przechłodź w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz