poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Tajska wołowina z brokułami w sosie ostrygowym


Składniki (2 porcje):
200 g polędwicy wołowej pokrojonej na kawałki o długości ok. 3-4 cm
2 łyżki sosu sojowego
1/2 główki brokuła podzielonego na małe różyczki
olej arachidowy do smażenia
2-3 szalotki pokrojone w ósemki (alternatywnie może być 1 cebula)
2 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę
kawałek imbiru wielkości kciuka obrany i utarty na tarce
1 czerwone chili drobno pokrojone
olej sezamowy  do skropienia gotowego dania

sos:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki wody
1 łyżeczka cukru palmowego (dowolnie)

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę zalej sosem sojowym i odstaw do zamarynowania na min. godzinę.
  2. Brokuły wrzuć na gotującą wodę i blanszuj przez 1 minutę, odcedź i odłóż na bok.
  3. W woku rozgrzej olej arachidowy, dodaj szalotkę, czosnek oraz imbir i podsmaż razem przez 3-4 minuty mieszając.
  4. Dodaj mięso i smaż na dość ostrym ogniu nadal mieszając.
  5. Dodaj brokuły, a po minucie sos powstały z połączenia podanych składników.
  6. Wszystko razem smaż jeszcze około 3 minut do czasu odparowania sosu.
  7. Gotowe danie podaj z ryżem jaśminowym posypane posiekanym chilli i skropione olejem sezamowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz