Składniki (1 porcja):
1 wypatroszony pstrąg
sól
4 plastry limonki lub cytryny
gałązka mięty
1 łyżka oleju
mały pęczek zielonych szparagów
1 łyżka masła
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Pstrąga oczyść, opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj solą. W środku ryby umieść plasterki cytryny i gałązkę mięty. Posmaruj skórę ryby olejem lub oliwą, aby nie przywarła podczas pieczenia i przełóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia albo folią aluminiową.
- Wstaw blachę z rybą do nagrzanego piekarnika (funkcja grill, poziom 3) i piecz około 20 minut.
- W międzyczasie ugotuj szparagi, gotuj krótko, aby pozostały al dente.
- Na małej patelni podgrzej masło, dodaj migdały i smaż mieszając do momentu, kiedy będą lekko rumiane jednocześnie uważając, aby nie przypalić masła. Dodaj sok z cytryny (może pryskać) i po chwili zdejmij patelnię z ognia.
- Gotowego pstrąga przełóż na talerz razem ze szparagami, wszystko razem polej masłem z migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz