środa, 6 maja 2020

Chałka z sezamem



Składniki:

2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
230 g mąki pszennej
40 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 jajka (resztę zostaw do posmarowania chałki)
1 żółtko
25 g roztopionego masła
75 g ciepłego mleka
sezam do posypania


Sposób przygotowania:
  1. Drożdże połącz w kubku z 1 łyżeczką cukru oraz połową ciepłego mleka i poczekaj aż zaczną zwiększać objętość.
  2. W międzyczasie w misce wymieszaj mąkę, cukier i sól, dodaj esencję waniliową, jajko i żółtko, a następnie roztopione masło i resztę mleka. Na koniec dodaj zaczyn z drożdży i zagnieć jednolite, gładkie ciasto (czas zagniatania, to ok. 10 minut).
  3. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około godzinę albo do czasu, gdy przynajmniej podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, jeszcze raz krótko zagnieć i podziel na 4 równe części. 
  5. Z każdej części uformuj wałek o długości ok. 40 cm i o równej grubości. Sklej końce każdego wałka i zapleć z nich luźny poczwórny warkocz. 
  6. Przełóż chałkę na kawałek papieru do pieczenia ułożony na blaszce i uformuj, aby chałka miała zgrabny kształt. Przykryj ściereczką i poczekaj ok. 30 minut aż chałka podrośnie.
  7. Przed samym pieczeniem posmaruj chałkę pozostałą połówką jajka połączoną z 1 łyżką mleka i posyp sezamem.
  8. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 30 minut. 

3 komentarze:

  1. A jeżeli mam świeże drożdże to ile użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 7 g suszonych drożdży (2 łyżeczki), to ok. 15 g świeżych.

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń