Składniki:
2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
230 g mąki pszennej
40 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 jajka (resztę zostaw do posmarowania chałki)
1 żółtko
25 g roztopionego masła
75 g ciepłego mleka
sezam do posypania
Sposób przygotowania:
- Drożdże połącz w kubku z 1 łyżeczką cukru oraz połową ciepłego mleka i poczekaj aż zaczną zwiększać objętość.
- W międzyczasie w misce wymieszaj mąkę, cukier i sól, dodaj esencję waniliową, jajko i żółtko, a następnie roztopione masło i resztę mleka. Na koniec dodaj zaczyn z drożdży i zagnieć jednolite, gładkie ciasto (czas zagniatania, to ok. 10 minut).
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około godzinę albo do czasu, gdy przynajmniej podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, jeszcze raz krótko zagnieć i podziel na 4 równe części.
- Z każdej części uformuj wałek o długości ok. 40 cm i o równej grubości. Sklej końce każdego wałka i zapleć z nich luźny poczwórny warkocz.
- Przełóż chałkę na kawałek papieru do pieczenia ułożony na blaszce i uformuj, aby chałka miała zgrabny kształt. Przykryj ściereczką i poczekaj ok. 30 minut aż chałka podrośnie.
- Przed samym pieczeniem posmaruj chałkę pozostałą połówką jajka połączoną z 1 łyżką mleka i posyp sezamem.
- Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 30 minut.
A jeżeli mam świeże drożdże to ile użyć?
OdpowiedzUsuń7 g suszonych drożdży (2 łyżeczki), to ok. 15 g świeżych.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń