poniedziałek, 11 maja 2020

Buraczkowe falafele w sezamie


Składniki (ok.14 szt):
250 g suszonej ciecierzycy
1 upieczony burak średniej wielkości
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej kolendry
1/2 łyżeczki suszonego chili
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
1,5 - 2 łyżki mąki 
3 łyżki ziaren sezamu
olej do smażenia


Sposób przygotowania:
  1. Ciecierzycę zalej dużą ilością zimnej wody i zostaw na noc lub na cały dzień.
  2. Ciecierzycę przepłucz zimną wodą, przełóż na ręcznik papierowy i osusz.
  3. W maszynce do mięsa zmiel dwukrotnie ciecierzycę wraz z burakiem, cebulą, czosnkiem i zieleniną. Do masy dodaj wszystkie przyprawy, sól, sodę i mąkę. Dokładnie wymieszaj i wstaw masę do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  4. Z masy formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, każdą kulkę obtocz w sezamie i lekko spłaszcz.
  5. Na patelnię wlej olej w ilości, która pozwoli, żeby falafele były zanurzone do połowy.
  6. Falafele wkładaj na gorący olej i smaż około 10 minut lub do czasu aż będą usmażone wewnątrz. Obracaj delikatnie, aby się nie rozpadły i żeby usmażyły się równomiernie.
Falafele podaj z warzywami, u mnie był to hummus buraczkowy, sałatka z jarmużu z granatem, piklowana czerwona cebula i rzodkiewka, a jako dodatek chlebek pita.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz