Składniki (2 porcje):
2 łyżki oliwy
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
2 woreczki kaszy pęczak
3/4 szklanki ciemnego piwa
3/4 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
1 mały pęczek botwiny pokrojonej na małe kawałki (pozostaw kilka młodych listków do dekoracji)
6 plasterków wędzonego boczku
1 łyżka masła
2 łyżki utartego parmezanu lub pecorino plus odrobina do podania
Sposób przygotowania:
- W rondlu podgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj kaszę i podsmażaj razem z cebulą przez kilka minut uważając, żeby jej nie zrumienić.
- Do rondla dolej piwo i gotuj mieszając do czasu aż większość piwa odparuje.
- Do kaszy dodaj botwinę i gotuj razem bez przykrycia często mieszając i dodając po trochu bulion w miarę jego odparowywania.
- Gdy kaszotto się gotuje, pokrój boczek na małe kawałki i podsmaż go (nie dodając tłuszczu) na patelni do lekkiego zrumienienia.
- Kiedy kasza jest już prawie gotowa, dodaj boczek, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj masło i ser, zdejmij z ognia i wymieszaj. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz