środa, 20 maja 2020

Kremowy sernik z mascarpone


To jest sernik 2.0. Pieczecie jeszcze serniki starej generacji? Takie, co to ser trzeba własnoręcznie zmielić, białka ubić na sztywno i dopiero dodać do sera, takie, co muszą mieć kruchy spód, a w serze rodzynki i takie, co w piecu rosną jak akcje Netflixa, a po wyjęciu zapadają się na środku jak stary materac. No i nie pomaga też rzucanie tortownicą o podłogę, bo wiadomo, te teorie, to klasyczne fake newsy.

A więc sernik nowej generacji wszystko ma inaczej, składniki, proces przygotowania i sposób pieczenia. Żadnego tam ucierania, ubijania białek i zaklinania „wyrośnie, nie wyrośnie…, wiedziałam, że klapnie”. Jest tak minimalistyczny, jak tylko może być, a i tak ma wszystkie inne serniki pod sobą.

Składniki  (na tortownicę o średnicy 25 cm):
wszystkie składniki  w temperaturze pokojowej

1 kg twarogu z wiaderka lub trzykrotnie mielonego
250 g serka mascarpone
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki pszennej
6 dużych jajek
1 łyżka ekstraktu z wanilii
200 ml śmietany kremówki

1 opakowanie kwaśnej śmietany (200 g)
3 łyżki cukru


Sposób przygotowania:
  1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i posyp mąką. Piekarnik nagrzej do 175°C.
  2. W misce robota kuchennego połącz sery z cukrem i mąką mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
  3. Dodawaj kolejno po 1 jajku mieszając na najniższych obrotach tylko do połączenia każdego kolejnego jajka z masą serową.
  4. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz kremówkę i wymieszaj ostatni raz.
  5. Masę przelej do tortownicy i wstaw sernik do piekarnika . Piecz 20 minut, zmniejsz temperaturę do 120 °C i piecz kolejne 90 minut.
  6. Kwaśną śmietanę połącz z cukrem, wysuń tortownicę z piekarnika i rozsmaruj śmietanę na serniku. Wsuń z powrotem, zamknij drzwiczki i piecz jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. 
  7. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj aż sernik przestygnie. Po ok. godzinie wyjmij go z piekarnika i odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Sernik najlepiej podać po schłodzeniu w lodówce. Sernik jest tak dobry, że nie wymaga żadnych dodatków, ale, jeśli chcesz, można go podać z dowolnymi owocami lub np. utartą czekoladą. Na zdjęciu sernik jest udekorowany karmelizowaną figą oraz posiekanymi niesolonymi pistacjami.

Przepis pochodzi z bloga https://www.marta-gotuje.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz