To jest sernik 2.0. Pieczecie jeszcze serniki starej generacji? Takie, co to ser trzeba własnoręcznie zmielić, białka ubić na sztywno i dopiero dodać do sera, takie, co muszą mieć kruchy spód, a w serze rodzynki i takie, co w piecu rosną jak akcje Netflixa, a po wyjęciu zapadają się na środku jak stary materac. No i nie pomaga też rzucanie tortownicą o podłogę, bo wiadomo, te teorie, to klasyczne fake newsy.
A więc sernik nowej generacji wszystko ma inaczej, składniki,
proces przygotowania i sposób pieczenia. Żadnego tam ucierania, ubijania białek
i zaklinania „wyrośnie, nie wyrośnie…, wiedziałam, że klapnie”. Jest tak
minimalistyczny, jak tylko może być, a i tak ma wszystkie inne serniki pod
sobą.
Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm):
wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
1 kg twarogu z wiaderka lub trzykrotnie mielonego
250 g serka mascarpone
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki pszennej
6 dużych jajek
1 łyżka ekstraktu z wanilii
200 ml śmietany kremówki
1 opakowanie kwaśnej śmietany (200 g)
3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i posyp mąką. Piekarnik nagrzej do 175°C.
- W misce robota kuchennego połącz sery z cukrem i mąką mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
- Dodawaj kolejno po 1 jajku mieszając na najniższych obrotach tylko do połączenia każdego kolejnego jajka z masą serową.
- Dodaj ekstrakt z wanilii oraz kremówkę i wymieszaj ostatni raz.
- Masę przelej do tortownicy i wstaw sernik do piekarnika . Piecz 20 minut, zmniejsz temperaturę do 120 °C i piecz kolejne 90 minut.
- Kwaśną śmietanę połącz z cukrem, wysuń tortownicę z piekarnika i rozsmaruj śmietanę na serniku. Wsuń z powrotem, zamknij drzwiczki i piecz jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze.
- Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i poczekaj aż sernik przestygnie. Po ok. godzinie wyjmij go z piekarnika i odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Sernik najlepiej podać po schłodzeniu w lodówce. Sernik jest tak dobry, że nie wymaga żadnych dodatków, ale, jeśli chcesz, można go podać z dowolnymi owocami lub np. utartą czekoladą. Na zdjęciu sernik jest udekorowany karmelizowaną figą oraz posiekanymi niesolonymi pistacjami.
Przepis pochodzi z bloga https://www.marta-gotuje.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz