sobota, 20 czerwca 2020

Grillowany łosoś z czerwoną salsą rabarbarowo - czereśniową


Składniki (2 porcje):
2 kawałki łososia o wadze ok. 150 g każdy
sól
2 łyżeczki melasy z granatów lub syropu klonowego

salsa:
1 mała łodyga intensywnie czerwonego rabarbaru
garść czereśni bez pestek
1/2 małej czerwonej cebuli
po 2 gałązki kolendry i mięty
1/2 papryczki chilli
2 łyżki pestek z granatu
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka melasy z granatu
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
  1. Łososia opłucz, osusz i oczyść z ewentualnych ości. Natrzyj solą i posmaruj melasą z granatów.
  2. Porcje łososia umieść na posmarowanej oliwą blaszce lub formie do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego po poziomu 3 na funkcji grill i piecz 8-10 minut zależnie od grubości kawałków ryby (można również upiec łososia na grillu węglowym).
  3. Rabarbar, czereśnie i cebulę pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Listki kolendry i mięty oraz chilli drobno posiekaj i dodaj do salsy razem z pestkami granatu. Dodaj sok z limonki i melasę z granatu, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Upieczonego łososia podaj z salsą. Jako dodatek dobry będzie bulgur lub np. risotto milanese.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz