środa, 24 czerwca 2020

Sałatka z wędzonego łososia i zielonych warzyw


Składniki (2 porcje):
1 mały ogórek
1 owoc awokado
ok. 300 g zielonego groszku
6 liści sałaty liść dębu
1/2 pęczka  ugotowanych zielonych szparagów (czas gotowania 3 minuty)
150 g wędzonego łososia
3 gałązki kopru

sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 cytryny
2 posiekane gałązki kopru 
szczypta soli


Sposób przygotowania:
  1. Ogórek przekrój wzdłuż na pół i pokrój na grube plasterki, podobnie pokrój awokado po wcześniejszym obraniu ze skóry, wyłuskaj groszek.
  2. Na talerzach rozłóż liście sałaty, kawałki ogórka i awokado oraz szparagi, na tym kawałki łososia i porcje groszku.
  3. Składniki sosu połącz w małym słoiczku, wstrząśnij do uzyskania jednolitej emulsji i polej nią sałatkę. Na koniec posyp sałatkę małymi gałązkami koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz