Składniki (2 porcje):
1 mały ogórek
1 owoc awokado
ok. 300 g zielonego groszku
6 liści sałaty liść dębu
1/2 pęczka ugotowanych zielonych szparagów (czas gotowania 3 minuty)
150 g wędzonego łososia
3 gałązki kopru
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 cytryny
2 posiekane gałązki kopru
szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Ogórek przekrój wzdłuż na pół i pokrój na grube plasterki, podobnie pokrój awokado po wcześniejszym obraniu ze skóry, wyłuskaj groszek.
- Na talerzach rozłóż liście sałaty, kawałki ogórka i awokado oraz szparagi, na tym kawałki łososia i porcje groszku.
- Składniki sosu połącz w małym słoiczku, wstrząśnij do uzyskania jednolitej emulsji i polej nią sałatkę. Na koniec posyp sałatkę małymi gałązkami koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz